Најдобрите игри на табла за играње улоги

игри на табла со улоги, игри со улоги

На играње улоги на друштвени игри треба да се спомене освен остатокот од друштвените игри, бидејќи тие се позиционирани како едни од најзависните и најпосакувани од некои корисници. Тие дојдоа да генерираат голем фанатизам, со следбеници кои се облекуваат како ликовите на овие игри, кои дизајнираат свои 3D печатени или рачно изработени комплети, кои дизајнираат и сликаат свои фигури итн. Тие дури и закачија многу луѓе кои не беа премногу про-книги, ги подобруваат менталните способности, чувството за соработка итн.

Целата треска која доаѓа токму од она што ги прави овие игри различни, а тоа е огромно потопување на играчот кои дозволуваат. Овие игри раскажуваат приказна, ја поставуваат играта, а играчите се протагонисти кои мора да влезат во улога или улога, па оттука и нивното име. Авантура за оние кои сакаат да живеат возбудливи ситуации и неверојатни авантури.

Водич за избор на најдобри игри за играње улоги

коцки, игри со улоги

Меѓу некои од најпрекрасните друштвени игри за играње улоги кои можете да ги купите и кои се најпродаваните во оваа категорија, вклучуваат:

Зандани и змејови

Таа е една од игрите на табла за играње улоги пар екселанс. Еден од најраспространетите во светот. Тоа е фантастична игра за соработка која ве потопува во магичен универзум. Погоден е од 10-годишна возраст, а може да се игра со помеѓу 2 и 4 играчи. Во него ќе треба да го изберете вашиот карактер и да се борите против симболичните чудовишта и секој пат да живеете сосема нови авантури, бидејќи одлучувањето и случајноста значат дека не е секогаш исто. Дополнително, позитивното е што ќе најдете неколку книги со различни приказни и теми за избор или собирање.

Купете зандани и змејови Авантурата започнува Купете го основниот комплет за почеток

Темното око

Тоа е уште една од класиците и поминаа неколку децении откако беше лансирана оваа германска игра. Петтото издание е преведено на шпански, така што фановите овде можат да уживаат и во фантастичните авантури во Aventuria, континент полн со легенди, мистериозни ликови, чудовишта и чудни суштества, а во кој ликовите ќе глумат херои.

Купете го Темното око

Пионер

Овој друг наслов е една од најпознатите игри за играње улоги. Во него секој играч ќе има улога на авантурист кој мора да преживее во фантастичен свет полн со магија и зло. Книгата ги вклучува правилата на играта, директорот на играта и правилата за создавање фантастични ликови, опции за правопис итн. Идеална игра за почеток со оглед на нејзината едноставност.

Купете го Pathfinder

Пријатели

На Warhammer му треба малку вовед, тој е добро познат во светот на видео игрите, а исто така и меѓу друштвените игри со улоги. Фантастична игра која на некој начин потсетува на WoW или Warcraft, бидејќи ве носи во стар готски свет во кој доминираат застрашувачки суштества, херои, мистерии и опасности.

Купи Warhammer

Забранети земји

Создаден е од Free League Publishing, нудејќи одлично искуство во најчистиот олд скул стил. Сега доаѓа во своето ново издание со нова механика за живи авантури во Забранетите земји. Во овој случај, играчите не играат херои, туку никаквеци и напаѓачи кои ќе направат се што е потребно за да преживеат во проколнат свет каде што неговите жители не можат да разликуваат вистина и легенда.

Купете забранети земји

Легендата за 5-те прстени

Need Games ја создадоа оваа RPG игра на табла со поставка заснована на ориентална фантазија. Сместен е во Рокуган, имагинарно место во феудална Јапонија. Покрај тоа, вклучува и некои кинески влијанија, а тоа ве става во кожата на самураите, баши, шугенџа, монасите итн.

Купете ја легендата за 5-те прстени

Глумхејвен 2

Второто издание на Gloomhaven е преведено и на шпански. Оваа игра не е една од најпрепорачливите за почеток во светот на играње улоги, но повеќе е наменета за професионалци. Секој играч ја презема улогата на платеник потопен во светот на фантазијата што се развива. Заедно ќе соработуваат и ќе се борат во различни кампањи кои се менуваат во зависност од преземените дејствија.

Купете Gloomhaven 2

Падот на Авалон

Уште еден од титулите за професионалци. Овој наслов за играње улоги ги комбинира легендите на Артур, келтската митологија и длабоката и разгранета приказна која овозможува да се пристапи кон предизвиците на различни начини секој пат кога се игра играта. Ќе мора да донесете многу тешки одлуки, исто така некои кои изгледаат неважни, но можат значително да ги променат работите на долг рок. Ти си спремен?

Купете го Падот на Авалон

Господарот на прстените: Патувања низ Средната Земја

Насловот на JRR Tolkien не само што стана филм и видео игра, туку доаѓа и како игра на табла со улоги со овој пакет. Во него се потопувате во патувања низ Средната Земја, со авантури и најмитските ликови од оваа сага. Динамиката на играта е поделена на кампањи и разграничувања, така што ве изненадува дури и ако играте одново и одново ...

Купете го Господарот на прстените

срп

По пепелта од Првата светска војна, капиталистичкиот град-држава познат како Ла Фабрика ги затвори своите врати, привлекувајќи го вниманието на некои соседни земји. Паралелна реалност сместена во 1920 година и во која секој играч ќе игра претставник на петте фракции од Источна Европа, обидувајќи се да добие богатство и да бара земјиште околу мистериозната Фабрика.

Купи Scythe

Масивна темнина

Massive Darkness нуди одлично фантастично искуство во вистински класичен стил. Модерна игра на табла, полна со акција, со спектакуларни минијатури и многу едноставна игра. Се фокусира на дејствијата на хероите, без потреба од играч да дејствува како водич за да ги контролира непријателите.

Купете масивна темнина

Кошмар: хорор авантури

Стратегија, логика, креативност, соработка... сето тоа измешано во хорор авантура каде што се потопувате во свет полн со изненадувања и мистерии. Секој играч ќе ја преземе улогата на синот на Крафтон и мора да открие кој го убил неговиот татко истражувајќи ги индициите за старата семејна куќа.

Купете кошмар

Arkham horror

Игра со хорор и улоги што ве носи во градот Аркам, кој е под закана од суштества од задгробниот живот. Играчите ќе мора да ги здружат силите, преземајќи ја улогата на истражители, за да ја спасат ситуацијата што го загрозува целиот свет. Целта е да се соберат индиции и ресурси потребни за да се соочиме со Античките и да ги спречиме нивните зли планови.

Купете Arkham Horror

Превезот

Оваа игра со улоги има сајберпанк тема, во амбиент каде технологијата го турна човештвото до своите граници и каде што е тешко да се направи разлика помеѓу реалното и измисленото. Затоа, мора да го наведете отпорот (и покрај фактот што дел од вашето тело е механички ...) да се обидете да ставите ограничувања на технологијата што направи толку голема штета. Инспириран е од познати дела како што се Blade Runner, Altered Carbon и The Expanse.

Купете го превезот

Што е RPG?

друштвени игри за возрасни

Бесплатна слика (Детска игра на табла) од https://torange.biz/childrens-board-game-48360

За оние кои сè уште не знаат што е игра на табла со улогиТоа е игра слична во некои аспекти на другите игри, но во која играчите ќе треба да играат улога или улога. За да го направите ова, има основна структура:

 • Директор на играта: Кога започнува текот на играта со играње улоги, таа секогаш е надгледувана од еден од играчите кој ќе дејствува како режисер или мајстор на играта. Тој е водич и наратор на играта, оној кој ги опишува сцените, фундаментален дел кој ќе ја раскаже приказната и ќе дејствува како посредник помеѓу играчите кои учествуваат. Покрај тоа, можете да ги играте и ликовите што не се карактеризираат со другите играчи, како што се споредните ликови. Друга улога на директорот е да биде одговорен за правилата што се следат. За да го направите ова, таа ќе биде онаа со книгата за игри во секое време.
 • Играчи: тие ќе бидат останатите кои ќе преземат други улоги или улоги различни од режисерот на играта, кои генерално играат херои на приказната. Секој играч ќе има свој лист со карактери, со карактеристики, способности и други релевантни податоци за ликот што го избрал. Може да вклучите и други детали како што се облеката што ја носите, оружјето, способностите, вашата историја, моќните елементи итн.
 • Мапи: служат за позиционирање на ликовите во текот на играта. Тие можат да бидат картографски, табли или 3Д сцени, реални сцени, реквизити и украси итн.

Со целиот овој материјал, играчот ќе одлучи, со коцки шанса поддршка, какви дејствија ги извршувате со вашиот карактер, а директорот на играта ќе одлучи дали тие дејства можат да се извршат или не, тешкотијата и дека правилата се почитуваат. Понатаму, мајсторот исто така ќе одлучи какви дејства преземаат NPC-ите или ликовите што не се играчи.

Исто така, важно е да се забележи дека игрите на табла со играње улоги тие се соработнички, не конкурентни како другите игри. Затоа, играчите ќе мора да соработуваат.

Видови игри со улоги

Помеѓу видови и варијанти на друштвени игри со улоги се следните категории:

Според начинот на играње

Од како да играш во игра со улоги, можете да разликувате помеѓу:

 • Табела: кои се оние опишани во оваа статија.
 • Во живо: што може да се направи во природни услови, згради итн., со костими или шминка за карактеризација.
 • По пошта- Може да се играат наизменично со помош на е-пошта, иако тоа не е најдобриот метод или најбрз. Сега апликациите за е-пошта и инстант пораки го забрзаа овој процес.
 • RPG видео игри: дигиталната верзија на игрите за играње улоги на маса.

Според темата

Според тема или стил од играта со улоги, можете да најдете:

 • Историски: врз основа на вистински настани во историјата на човештвото, како што се војни, инвазии, средниот век итн.
 • Фантазија: тие обично мешаат делови од историјата, генерално од средниот век, со елементи на фантазија, како што се вклучување на волшебници, тролови, орки и други митски суштества. На пример, епско-средновековна фантазија RPG.
 • Ужас и ужас: уште една од темите за љубителите на овој тип на содржини, со мистерија, интриги и страв. Делата на HP Lovecraft инспирираа многу од нив. Покрај тоа, ќе ги најдете на духови, чудовишта, зомби, вампири, врколаци, суштества од научни лаборатории или воени истражувања итн.
 • Ухронија: алтернативна реалност, која поставува каков би бил вистински настан од алтернативна перспектива. На пример, каков би бил светот ако Германија победеше во Втората светска војна итн.
 • Идна фантастика или научна фантастика: врз основа на иднината на човештвото или во вселената. Овде има многу варијанти, како игри засновани на пост-апокалиптичен свет, на колонизација на планети, сајберпанк итн.
 • Вселенска опера или епско-вселенска фантазија: поджанр поврзан со претходниот, но каде научната фантастика е само уште една состојка на амбиентот. Пример би бил фиктивниот универзум на Војна на ѕвездите, каде што има научна фантастика, но тоа се случува во речиси митолошки минато.

Како да изберете соодветна игра за играње улоги

најдобри игри со карти

Изберете добра игра Табелата за играње улоги е прилично едноставна, бидејќи едноставно треба да се фокусирате на неколку клучни точки, како што се:

 • Години: многу е важно, како и во останатите друштвени игри, да се идентификува возраста за која е дизајнирана. Не сите од нив имаат содржина погодна за сите возрасти, бидејќи може да вклучуваат слики за возрасни, лоши зборови, па дури и премногу сложени за малолетници. Важно е да се идентификуваат во кои возрасни групи ќе играат и да се оди на соодветните.
 • Број на играчи- Друг фактор што треба да се земе предвид е бројот на играчи за кои навиваат. Ако сакате да играте со многу пријатели или семејство, важно е да бидат примени доволно играчи или тимови, така што никој не е изоставен.
 • Тематска: ова е прашање на вкус и мора да го изберете оној кој најмногу одговара на вашите преференции. Има научна фантастика, тип змејови и зандани, со сајберпанк тема, апокалиптика итн.
 • Можности за распоредување: Повеќето игри со улоги вклучуваат користење табла или не им треба ништо посебно. Сепак, на некои може да им треба повеќе простор да се шират или дополнителен материјал. Важно е да ги земете предвид вашите можности и дали можете правилно да ја играте играта со улоги во просторот што го имате и со ресурсите што ги имате, дали може да се игра на отворени простори итн.
 • Капацитет за приспособување: некои игри со улоги поддржуваат висок степен на приспособување, можност за додавање сопствени ликови или фигури, креирање украси за користење како табла за игри итн. Креаторите и љубителите на DIY и занаети, сигурно претпочитаат ваков тип на игри со улоги, кои исто така ќе им помогнат да ја развијат својата креативност и имагинација да создадат свои верзии. На пример, некои едноставно вклучуваат книга со упатства и приказна, а поставката може да ја креирате вие. Други може да вклучуваат таканаречени модули или сценарија кои ви ја олеснуваат работата.
 • Професионални игри со улоги: некои се донекаде сложени и се наменети повеќе за професионалци од овој тип на жанр. Иако и аматерите можат да учат и да станат професионалци, но можеби не се најдобри за почеток.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.