Wawancara karo Henry Selick, babagan Coraline

henryselick_coraline

Sawise premier ing Argentina saka Coraline lan lawang rahasia, koran Argentina kaca 12 ngasilake wawancara sing ditindakake dening Bill Connelly, ing terjemahan kritik film Horace Bernades.

Kanggo sing ora ngerti, Henry Selik ora liya yaiku direktur ing mburi salah sawijining karya seni animasi: Donya Aneh Jack (Ngipi elek sadurunge Natal). Sawise perdana saka Monkeybone, ing 2001, Selik njupuk wektu kanggo adaptasi novel bocah sing ditulis dening Neil Gaiman. Coraline, jeneng tape kasebut, bali menyang Selik menyang lapangan animasi paling apik, direkam "frame by frame", sing mbutuhake kerja keras lan sawetara wulan syuting.

Ing wawancara kasebut, dheweke komentar manawa dheweke ora bisa nikmati kredit sing pantes dituju  Jagad aneh Jack, film sing langsung digandhengake Tim Burton (Dheweke dadi produser), sanajan dheweke negesake Burton Dheweke nggawe akeh ide lan ngidini dheweke kerja kanthi bebas.

Sawise acara Jack & Cía., Selik miwiti Jim lan Peach Raksasa (1996), adaptasi animasi megah saka dongeng populer saka Roal dahl, lan ing taun 2001 dheweke mbebasake Monkeybonedibintangi Brendan Fraser, sing jebule gagal box office.

Ing wicara, Dheweke ngakoni yen dheweke maca buku komik wiwit cilik, lan mesthekake yen cocog kanggo adaptasi karo animasi. Dheweke nuduhake minat langsung marang novel bocah-bocah kasebut dening gaiman lan watake, Coraline; nggambarake rasa wedi marang sing paling enom lan prelu ngadhepil; modifikasi sing digawe ing novel asli; kaluwihan anggaran kanggo syuting kanthi teknik gerakan mandeg; lan saka dualitas antara animasi digital lan animasi artisanal.

Wawancara lengkap, ing ngisor iki:

"Apa sing narik sampeyan ing bukune Neil Gaiman?"
–Coraline kayane Alice ing Wonderland sing tumuju menyang Hansel lan Gretel… Aku arep menehi pitutur marang kowe. Aku menehi novel marang ibuku supaya diwaca. Apa sampeyan ngerti apa sing diomongake karo aku nalika rampung? Nalika aku isih bocah, aku ngomong babagan kulawarga liya sing daktampa ing Afrika. Kaya kedadeyan Coraline! Lan aku ora kelingan iku! Dadi, mesthine ana sing jero ndemek novel kasebut, bener? Akeh elemen saka novel sing nggawe aku tenanan. Nanging sing paling disenengi yaiku kepribadian Coraline. Dheweke iku bocah wadon sing paling biasa, nanging dheweke uga duwe rasa penasaran supaya dheweke bisa ditarik menyang bocah sing ora dingerteni.
- Apa sampeyan maca novel grafis?
–Saku bocah lanang, aku maca seneng banget, utamane komik Marvel. Nalika aku gedhe, aku maca Watchmen, The Dark Knight, kabeh. Banjur aku terus, nanging luwih mandheg. Aku dudu superfan, salah sawijine sing ngonsumsi kabeh. Saiki, yen sampeyan takon babagan hubungane novel novel lan animasi, mula saiki dakkandhani manawa ya, muga-muga novel grapyak pancen cocog kanggo animasi.
"Ngomong babagan pahlawan super, apa bener sampeyan disaranake menehi kekuwatan Coraline?"
-Oh iyo! (ngguyu) Iki ide saka David Fincher, direktur Se7en lan Benjamin Button! Dheweke menehi saran supaya aku, minangka cara supaya bocah wadon kasebut ngalahake kejahatan adikodrati. Nanging yen aku seneng karo karakter kasebut, mula suwalike: dheweke kalebu bocah wadon kaya liyane ...
– Ing rong film sadurunge, sampeyan nggabungake animasi karo aktor nyata. Apa sampeyan nate mikir nindakake perkara sing padha karo Coraline?
- Deleng, yen pengalaman kasebut ora ana gandhengane karo aku, mesthine kanggo negesake manawa animasi aku. Aku luwih akeh sesambungan karo para pengrajin, ing lingkungan kerja sing dikumpulake lan bisu - sing kedadeyan karo animasi frame-by-frame - tinimbang karo para aktor, ing tengah-tengahing set, bos-bosane lan bengok-bengok.
-Kaya film-film sadurunge, Coraline kebak unsur peteng. Paling ora ing pérangan pungkasan. Kasunyatane, kabeh babagan kasebut mesthine dadi sing paling medeni nalika difilmake. Apa sampeyan nate mikir yen bocah lanang bisa uga kakehan?
–Neil Gaiman mesthi yakin manawa novele kanggo bocah lanang 9 taun lan luwih. Ing wektu sing kepungkur wiwit diterbitake, kita ngira yen umure bakal mudhun luwih utawa kurang dadi 8. Gumantung banget karo bocah lanang. Salah siji saka 9 sing luwih wedi bisa uga wedi, lan ing salah sawijine ana 6 utawa 7 wong sing luwih wani, sing bisa menehi bank kanthi sampurna. Mesthine, masalah kasebut ora kalebu bocah-bocah tinimbang wong tuwa ...
- Apa wong tuwa senenge dadi luwih protektif?
-Uh, iki minangka pitakon lawas ... Wiwit taun 70-an, kanthi tantangan dongeng tradisional, mesthine amarga stimulasi panganiaya, agresi, wedi. Nanging pedagogues garis ngarep nganggep manawa kasunyatan manawa kabeh elemen kasebut ana ing crita, bocah-bocah bisa ngilangi rasa wedi, kekarepane. Lan tegese Coraline: nalika kekarepan lan rasa wedi diwujudake. Kayane apik banget kanggo aku lan uga prelu bocah-bocah ngerti apa meneh. Bocah lanang uga seneng banget nalika ana wong liya sing ngadhepi Ala lan dikalahake. Apa sing dakkandhakake iku durung anyar: Disney wis nate nindakake, wiwitane. Deleng Snow White: penyihir pengin nyuwek ati lan dilebokake ing kothak ...
- Salah sawijining pangowahan sing sampeyan lakoni, gegayutan karo novel, yaiku ngenalake kanca saka bocah wadon kasebut, Wybie, sing ora ana ing kana.
- Gaiman negesake manawa kalebu tambahan sing penting, amarga iki cara kanggo ngganti monolog interior Coraline, sing ing novel kasebut katon apik, nanging ing film dheweke bakal mboseni. Sing bisa dakkandhani yaiku skrip pertama sing dakkirim pancen setya karo asline mula ora bisa digunakake. Aku kudu mikir akeh babagan ide kasebut lan ngrampungake Wybie dadi siji karakter liyane. Pangowahan liyane sing dakgawe yaiku ing novel Gaiman, yen Coraline mlebu jagad liyane, dheweke ora bali maneh. Aku nggawe dheweke teka lan lunga, amarga rumangsa perlu kanggo aku ngrampungake kahanan kasebut.
- Modifikasi liyane ana gandhengane karo watak penyihir kasebut.
Ya, ing buku kasebut dheweke pancen dukun. Aku luwih seneng nggawe ibu nomer loro kanggo sing pertama, kebak katresnan lan pesona, minangka cara kanggo nambah kontras.
-Ayo dirembug babagan spesialisasi, gerakan mandeg. Sampeyan lan Tim Burton kayane tentara salib paling anyar kanggo teknik manual kasebut, nalika kabeh wong nyoba animasi komputer.
"Apa sing pengin dakkandhani, aku seneng lukisan kanthi lukisan." Aku ora ngerti, duwe karakter nyata sing ora ana teknik animasi liyane sing bisa nggayuh. Sampeyan nyekel boneka, sengaja ora kerut klambi, lan nalika motret, klambi kasebut metu kerut. Iku minangka perkara sing kedadeyan mung nalika sampeyan nggarap teknik iki. Kurang sampurna, nanging ngidini sampeyan ndeleng gaweyane sing nggawe.
- Apa acara World aneh Jack mbantu terus syuting gerakan mandeg?
-Mesthi wae. Luwih-luwih karo versi 3-D. Nalika aku miwiti nyoba "adol" Coraline, kanggo ngyakinake para eksekutif, aku ngandhani yen aku bakal syuting kabeh ing komputer. Banjur wis ora prelu maneh. Uga elinga manawa frame-by-frame iku kerja keras kanggo sing nggarap, nanging studio kasebut murah. Film kaya Coraline regane sepertiga saka produk Pixar utawa Dreamworks.
"Apa pungkasane dheweke nggunakake komputer?"
"Kita nggunakake sawetara, nanging ora katon kayane." Urutan sirkus mouse, sing visual banget kompleks, produsen yakin manawa kita nindakake kanthi komputer, lan ora kaya ngono. Urutane karo segawon Skotlandia ing téater, uga. Ana 500 asu, lungguh ing kursi minangka penonton, lan kita nggawe boneka kanggo saben asu. Limang atus boneka. Ora ana sing kudu dikalikan karo digitalisasi. Kita luwih seneng kerja kanthi manual, amarga kita yakin manawa iki bisa nggawe kapribadian dhewe.
–Lan banjur ing endi panggunaan komputasi?
- Ing kasus sing spesifik banget. Kanggo menehi efek kabut ing pemandangan, contone. Kanggo tetes udan ing jendhela, ing liyane. Ing kabeh film kasebut, ana siji adegan sing digawe komputer, yaiku salah sawijine bocah lanang telu sing ditampilake, kanggo ngelingake Coraline babagan karakter sejati sing diarani "ibu liyane." Ing kana, kita nggunakake komputer kanggo dana kasebut.
- Bentenane teknis sing penting, babagan film-film sadurunge, yaiku Coraline minangka film pertama sing difilmake kanthi digital.
"Ya, lan rasane kepenak tenan nglakoni." Nganti saiki dheweke mung kerja ing film.
–Pungkasane, 3-D.
- Deleng, udakara rong puluh taun aku wis ngetutake kemajuan ing bidang iki, iki minangka teknik sing mesthi aku minat. Saiki aku pungkasane duwe kesempatan kanggo nggunakake, amarga 3-D wis diwasa, para produsen pengin ngetrapake lan film kasebut apik banget kanggo dheweke, amarga ngidini aku nambah karakter luar biasa ing donya liyane sing bayi kasebut arep. Kaya ing Wisaya Oz, ing endi, wiwit protagonis mlebu jagad impen, jagad iki ganti, wiwit ireng lan putih dadi warna. Ing kene ana bab sing padha banget, kajaba sing kudu diwarnani, bakal luwih lega.

sumber: kaca 12


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.